HTML

Helyi hír

A helyi média lehetőségei. Irány a lokál, SEMezz okosan, mozgass olvasót. És persze hogy pay-e a wall?

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Tagline, hol jelensz meg?

2012.02.23. 17:58 babota

Helyi lapok az USÁ-ban: nyitni vagy zárni?

Címkék: fizetős tartalom helyi lapok digital first john paton gannett

Mai hír: az USA legnagyobb kiadója, a helyi lapkiadás meghatározó szereplője, a Gannett fizetőssé teszi online portfólióját, ingyenes csak az országos USA Today marad. A modell a New York Times-féle féligáteresztő fal lesz: havonta 5-15 cikk ingyenes lesz, utána csörög a kassza.

A hír két szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert pont a nagy hal marad szabadon, a sok kicsi (kisebb) kerül a fizetős fal mögé. Ez akár lehet üzenet is, hogy a helyi információkban ugyanúgy ott az eladható érték, mint a globális nagyságok exkluzív / gazdasági / niche tartalmaiban. Illetve a Gannett esetében még sarkosabban: a helyi információkban van az igazi érték, tartalomértékesítési potenciál - az országos hírekért a kutya nem fizet.

Másrészt innentől egy érdekes meccsnek lehetünk szemtanúi: vajon a Gannett vagy az USA helyilappiacán ugyancsak mértékadó Digital First elképzeléseit igazolja a jövő?

Utóbbi - a Journal Register és MediaNews kiadók ügyeit menedzselő - vállalat vezetője, John Paton ugyanis a radikális nyitottság (és nem mellesleg a print radikális digitalizálásának) híve, és CEO-ként megvalósítója is. A napokban a szaklapokat bejárt előadásában úgy érvel: a trend az, hogy a tartalom megy a fogyasztóhoz, nem pedig fordítva. Ennek ellenállni butaság - a hirdetésekkel támogatott tartalmat ingyen és okosan terjeszteni pedig nyerő. A megosztott tartalom befolyást és aktív olvasótábort fial - a hirdetők pedig ezért befolyásért és az aktív olvasótáborért fognak sorban állni.

Paton egyébként a nyomtatott sajtó üzleti modelljéhez foggal-körömmel ragaszkodó kollégáknak intézett beszólásairól is híres, ezúttal is köpött egy aranyat:

(...) crappy newspaper executives are a bigger threat to journalism’s future than any changes wrought by the Internet.

Kíváncsi vagyok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://helyihir.blog.hu/api/trackback/id/tr864187275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása